Project description:
General Planning & site supervision


Year:
2003 - 2004


Investor:
Private

 

Location:
Giznik, Samobor


Allocation:
Family house


Gross area:
300 sqm

 

CUTTING THE VIEW

 

The house is situated in Samobor, a small town that lies in vicinity of Zagreb, Croatia. The site is placed on a southeast slope of hill Giznik that is gently descending towards a valley, so the house is overlooking the surrounding countryside with a splendid view. The neighborhood is determined by a large number of individual houses spread over a gentle slope.

 

The goal of the design was a contemporary house that would, in its size, level of comfort and architectonic conception correspond to the needs of a young couple.

 

In an attempt to achieve this, we have simplified the building form in two main elements: stone basis and rectangular hovering volume above, opened by two sides toward view and sun. The façade materials of main volume were restricted  to white plaster accompanied by glass, wood and aluminium claddings. The basis - retaining wall was made from rough stone.

 

The house covers a surface of 300 sqm spread over two floors and basement. The main entrance to the house, on the north side, is reached by crossing the entire lot with two parking places and garage. The first level contains the living area, dinning-room with kitchen, small toilet and work room. The living room area, characterized by one wide volume, is extending toward the terrace where there is a wide panoramic glass windows  and it is separated from the entrance section of the house and kichen area with the transverse mass of the staircase. The upper floor is divided into smaller sections: three separate bedrooms and a two baths. The main bedroom have its own direct access to the bath and walk in wardrobe.

 

The resulting appearance of the house is minimal in the refinement of the chosen natural materials, the composition of windows, the mastery of proportional relations and purity of detail. Great emphasis was placed on the chosen composition of the facade reflecting the logic of the interior arrangements.

 

Vesna Kirić
Good soul of aBWD